Unii întreabă de ce e important ca un primar să fie și un diplomat al orașului său. Iată răspunsul:

550.000 euro este contribuția financiară a Germaniei pentru programul cultural al Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii. Este unul din rezultatele concrete ale vizitelor și întâlnirilor cu oficiali germani.

360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte de mare amploare cu „Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timișoara și Gera în septembrie 2023. Fiecare concert va aduce pe scenă peste 350 de artiști de la Filarmonica Banatul, corul Operei din Timișoara, corul Rutheneum și corul Liceului Ion Vidu.

Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera, cu liceeni de la Lenau și din Germania, cu participarea Goethe-Institut și a Centrului Cultural German.

Le mulțumesc pentru sprijinul financiar consistent, un semnal important de încredere în anul nostru de Capitală Culturală.

Istoria Timișoarei și valorile pe care le reprezintă – respect pentru diversitate, puterea de inovare, curaj – pot fi un indicator important în dezbaterea actuală despre viitorul nostru european comun. În cele două coproducții germano-române, extrem de simbolice, acest lucru devine concret.

P.S. În fotografie sunt cu preşedintele Bundesrat-ului, Bodo Ramelow, în luna mai, la Timișoara, când am discutat despre sprijinul financiar pe care Germania îl poate acorda pentru proiecte culturale comune.

Dominic Fritz 

Lasă un răspuns